Bantuan Awal Persekolahan RM150 Dibayar Bulan Ini.

Photo of author

By admin

Bantuan Awal Persekolahan RM150 Dibayar Bulan Ini.

Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan. Bantuan-bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai Kementerian atau Jabatan di peringkat Persekutuan atau Negeri sesuai dengan tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Dalam Belanjawan 2024, Kementerian Kewangan telah memperuntukkan bantuan awal persekolahan 2024 lebih daripada RM788 juta, berbanding RM450 juta pada tahun sebelumnya.

Ia diharap dapat membantu meringankan bebanan kewangan ibu bapa dan penjaga, serta membolehkan setiap kanak-kanak mendapatkan pendidikan yang mereka layak dapat. Melalui BAP, kita berharap untuk melihat lebih banyak generasi muda Malaysia berkembang dan mencapai potensi penuh mereka dalam pendidikan.

Bantuan Awal Persekolahan

____________________
70 Ribu Sudah Bergabung Di Channel Telegram Kami Untuk Dapat Info Bantuan Terkini. Join Sekarang!
____________________

Bantuan Awal Persekolahan RM150

Bantuan tunai yang dimaksudkan ini adalah Bantuan Awal Persekolahan atau BAP. Bantuan ini pada asasnya melibatkan sumbangan tunai sebanyak RM150 secara ‘one-off’ kepada setiap murid sekolah darjah 1 sehingga tingkatan 5.

Menariknya, bantuan ini diberikan kepada semua murid tanpa mengira pendapatan ibu bapa atau penjaga. Oleh itu, jika sebuah keluarga itu mempunyai 4 orang anak yang sedang bersekolah, maka jumlah keseluruhan BAP yang diterima adalah sebanyak RM600.

Dalam anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2024 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan untuk Kementerian Pendidikan, sejumlah RM788,130,000 diperuntukkan untuk Bantuan Awal Persekolahan 2024.
Pihak Kerajaan memperuntukkan lebih RM788 juta berbanding RM450 juta tahun lalu bagi pelaksanaan bantuan ini.

Bantuan Awal Persekolahan

Baca Juga :

Syarat Kelayakan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) 2024

Kerajaan Malaysia telah menetapkan beberap syarat untuk dipenuhi sebelum diberikan kepada mereka yang layak. Untuk kelayakan bantuan awal persekolahan 2024 adalah seperti dibawah :

1. Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5
2. Warganegara Malaysia (perlu dibuktikan dengan sijil lahir/mykid/mykad yang disahkan atau dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia).
3. Pendapatan isi rumah kasar bulanan RM3,000.00 dan ke bawah pada tahun semasa. Pendapatan isi rumah kasar adalah pendapatan yang mengambil kira gaji asas dan elaun-elaun yang tetap. Elaun lebih masa dan elaun tidak tetap tidak dianggap sebagai pendapatan isi rumah kasar.
4. BAP boleh diberikan kepada murid-murid yang bersekolah di pelbagai jenis institusi pendidikan, termasuk Sekolah Kerajaan, Sekolah Bantuan Kerajaan, Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Agama Negeri, dan Sekolah Swasta (selain sekolah antarabangsa).

Pembayaran Bantuan Awal Persekolahan

Pembayaran bantuan ini dibuat pada bulan Januari 2024. Manakala, bagi pelajar baru Tahun 1 dan Tingkatan 1, pembayaran akan dibuat pada bulan Mac 2024.

Kaedah pembayaran akan dibuat melalui sekolah dan diagihkan kepada murid secara tunai atau kredit ke akaun masing-masing.

“KPM percaya BAP dapat membantu meringankan beban perbelanjaan ibu bapa dan penjaga dalam menyediakan kelengkapan anak-anak bagi menghadapi sesi persekolahan yang akan datang,” kata kementerian.

Selain itu, pihak Kerajaan turut bersetuju menaikkan peruntukan Rancangan Makanan Tambahan (RMT) kepada RM784 juta berbanding RM625 juta tahun lalu.

Peruntukan bagi elaun murid berkeperluan khas juga dinaikkan kepada RM199 juta berbanding RM181 juta pada tahun sebelumnya.

Tarikh Bayaran Bantuan Awal Persekolahan

Pihak sekolah akan menerima peruntukkan pada seawal 11 Januari 2024 dan dimohon untuk membuat agihan bantuan sekolah tersebut kepada murid dengan kadar segera selepas peruntukkan diterima oleh sekolah.

Manakala untuk murid tahun 1 untuk sesi pengambilan persekolahan 2024/2025 akan disalurkan pada 10 Mac 2024.

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lebih lanjut berkenaan Bantuan Awal Persekolahan RM150, sila ke pautan rasmi di Portal Rasmi Belanjawan 2024 – DI SINI.

Soalan lazim (FAQ) berkaitan dengan Bantuan Awal Persekolahan boleh klik – DI SINI.

Pеnаfіаn

Kаmі bukаnlаh wаkіl mаnа-mаnа аgеnѕі kеrаjааn. Inі mеruраkаn mаklumаt уаng kаmі реrоlеhі dаrіраdа wеbѕіtе rаѕmі kеrаjааn. Mоhоn rujuk раutаn аѕаl untuk mаklumаt lаnjut уаng lеbіh lеngkар.

Mаklumаt уаng kаmі ѕаmраіkаn bеrdаѕаrkаn іnfо ѕеmаѕа аtаu bаntuаn tаhunаn bеrulаng.

Infо lаnjut аkаn dіkеmаѕkіnі dаrі ѕеmаѕа kе ѕеmаѕа. Kаmі ѕаrаnkаn аndа untuk mеngіkutі kаmі dі Chаnnеl Tеlеgrаm untuk lеbіh іnfо bеrkаіtаn bаntuаn kеrаjааn dаn kеrjауа.